//

Támogasd a zsidó civileket adód egy százalékának felajánlásával!

Mindenki 1ért – 1% mindenkiért!

A Kibic Szövetség jelenleg 23 zsidó civil szervezetet tudhat tagjai között. Ezen szervezetek működése, fennmaradása szempontjából igen fontos forrás a személyi jövedelemadó civil kezdeményezések számára felajánlható 1%-a. Ezt az oldalt azért hoztuk létre, hogy megkönnyítsük azok dolgát, akik ezt az 1%-ot zsidó civil szervezetek támogatására szánnák. Alább megosztjuk a legfontosabb tudnivalókat a felajánlásokat váró kibices szervezetekről.

Kibic Zsidó Szervezetek és Közösségek Szövetsége (Adószám: 18396278-1-42) – A Kibic Magazint is működtető Kibic Szövetség célja, hogy a világi zsidóság számára kapcsolódási lehetőséget nyújtsunk a zsidó identitásuk megéléséhez, és hogy segítsük a zsidóság integrációját a társadalom egészébe.

2B Kulturális és Művészeti Alapítvány (18246159-1-43) – A 2B Galériát 2002-ben alapították a Böröcz testvérek. Témák, melyek köré kiállításaik leggyakrabban szerveződnek: emlékezet, holokauszt, identitás, kisebbségek, művészcsaládok. Alapítványuk képzőművészeti programjaival korlátokat bont le, szokatlan fénytörésbe helyezve tradíciót és történelmi eseményeket.


Az Élet Menete Alapítvány (18184053-1-41) – Az Élet menete célja, hogy megtanítsa a holokauszt leckéit és megmutassa a jövő generációinak, mi az oka annak, hogy megfogadják: Soha többé!

Bálint Ház (Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány, 19664651-2-42) – A Bálint Ház a magyar zsidó közösség otthona, egy hely, ami összehoz. Közösségi térként programjaikkal minden tartalmas élményre vágyó embert várnak. Találkozásokat kínálnak generációk, zsidóságok, perspektívák között, találkozásokat önmagunkkal, zsidóságunkkal, közösségünkkel, és a társadalommal.

Bét Orim Progresszív Zsidó Egyesület (18191530-1-42) – A Bét Orim Magyarország másodikként, 2006-ban megalakult reform zsidó hitközsége, amely az egykori magyar zsidó progresszív hagyományokat kívánja újjáéleszteni.

Centropa Alapítvány (18196449-1-41) – A Centropa személyes történeteken keresztül mutatja be a közép- és kelet-európai zsidóságot a 19–20. század fordulójától napjainkig. A családtörténetekből a közoktatásban és informális oktatásban egyaránt alkalmazható innovatív tananyagokat, oktatási segédanyagokat készít.

 Dor Hadas Budapest (Marom Klub Egyesület, 18178577-1-42)  – A Dor Hadas egy alulról szerveződő, intézményileg független, eszmerendszerében haladó és befogadó, önmagát pozitívan meghatározó zsidó közösség.

Gólem Színház Közhasznú Egyesület (18187135-2-13) – Mint zsidó színház, alapelveikben meghatározták a TIKUN OLÁM elvét, a világ jobbátételét. Céljuk minden esetben, hogy szórakoztató, mégis elgondolkodtató előadásokat hozzanak létre. Bátran, tabuk és félelem nélkül, a nevettetés eszközével beszélnek olyan egyetemes problémákról, melyeken hiszik, hogy változtatni lehet.

Hanoar Hatzioni Egyesület (18193257-1-42) – A Hanoar egy 2007-ben újraalakult ifjúsági szervezet, melynek célja a magyarországi zsidó fiatalság erősítése és egy a felnőtt életre már kész, vitára, kritikus gondolkodásra és a pluralista világszemléletre képes új generáció elősegítése.

Hasomer Hacair (Alapítvány a Magyar Zsidó Ifjúságért, 18160855-1-42) – A Somer egy lendületes, igényes, jó hangulatú zsidó ifjúsági szervezet, melynek célja bevonni a fiatalokat egy olyan közösségbe, ahol saját korosztályukkal tapasztalhatják meg a színvonalas szórakozás, és a szórakoztató tanulás nyújtotta élményt.

Haver Informális Zsidó Oktatási Alapítvány (18494259-1-41) – A Haver Alapítvány önkéntes oktatóstábja elsősorban középiskolásoknak és egyetemistáknak tart interaktív órákat informális oktatási eszközökkel a zsidóság témájában. Foglalkozásaik olyan specifikus témákra épülnek mint a zsidó identitás, zsidó kultúra és tradíció, zsidó történelem, holokauszt, zsidó vallás és közösségek.


Holokauszt Emlékközpont (Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány, 18245938-2-43) – A közalapítvány célja a holokauszt történetének feltárása, bemutatása és oktatása. A budapesti Páva utca 39. szám alatti intézmény az első állami alapítású holokausztközpont Közép-Kelet-Európában.

Izraeli Kulturális Intézet Alapítvány (18135389-1-41) – Az Izraeli Kulturális Intézet célja a sokszínű izraeli kultúra bemutatása és népszerűsítése Magyarországon oktató, szórakoztató, valamint inspiráló programok és szolgáltatások felkínálásával.

Judafest (Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány, 19664651-2-42) – A Judafest egy programsorozat, amely a zsidó kultúra, azon belül a zene, a színház, a képző-, és iparművészet zsidó vonatkozású jelenkori irányvonalaival ismerteti meg a közönséget.

Lauder Javne Iskola (Világi Zsidó Iskola Alapítvány, 19014331-1-43) – A Lauder Javne Közösségi Iskola 1990-ben, közvetlenül a rendszerváltást követően nyitotta meg kapuit. A Budakeszi úton lévő óvoda és iskola elemi, közép- és gimnáziumi tagozatokból áll, közel 840 gyermek tanul a falai között.

Maccabi Torna és Sport Alapítvány (19677763-1-42) – Az 1989-ben újraindult Maccabi VAC Hungary jelenleg Magyarország egyetlen zsidó sportklubja.

 

 

Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (19025733-2-42) – Az 1988-ban létrejött Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) az első független magyarországi zsidó civil szervezet egyike. Munkájuknak köszönhetően egyre többen találtak vissza zsidóságukhoz, egyre többen ismerkedtek meg a magyar-zsidó kultúrával.

Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (19664651-2-42) – A MAZS Alapítvány, elsősorban a holokauszt túlélő, idős nemzedék támogatására. Az Alapítvány gondoskodása kiterjed a rászoruló zsidó családokra, a zsidó közösségi életre, a hagyományok és a kultúra megőrzésére. Egészségvédő és közösségi programokkal segíti a nem zsidó közösségeket is. (A szintén Kibic-tag Bálint Ház és Judafest is az alapítvány programjai közé tartozik, így ezeket a kezdeményezéseket is a MAZS nevének és adószámának megadásával támogathatod.)

Mazsihisz Ifjúsági Csoport (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, technikai szám: 0358) – A Mazsihisz Ifjúsági Csoportja a Mazsihiszen belül működő szervezeti egység, feladata a Mazsihisz ifjúsági ügyeinek menedzselése, illetve a kapcsolat és kommunikáció biztosítása az ifjúsági szervezetek és a szövetség között.

Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola (Alkotó Ifjúság Alapítvány, 18004810-1-42) – A Scheiber iskola célja olyan fiatalok nevelése, akik önálló gondolkodásra képesek, műveltek, az elméleti felkészültség mellett a gyakorlati életben is képesek eligazodni, a magyarsághoz tartozónak vallják magukat, vállalják zsidóságukat, ápolni kívánják a zsidó hagyományokat.

Szim Salom Egyesület (18041174-1-42) – A Szim Salom Hitközség Magyarország első progresszív zsidó közössége. A progresszív judaizmus szemléletén alapuló vallási, oktatási és kulturális programjaikon szeretettel várják az érdeklődőket.

 

tamogass

Szólj hozzá! Oszd meg!

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az aKibic.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kibicek
Ezeket láttad már?
Kibicek

Mi vagyunk a KIBIC SZÖVETSÉG! Mi, 20-an a zsidó civil szervezetek közül azt gondoljuk, hogy nem csak akarunk, de képesek is vagyunk együttműködni. Célunk, hogy a világi zsidóság számára kapcsolódási lehetőséget nyújtsunk a zsidó identitásuk megéléséhez, és hogy segítsük a zsidóság integrációját a társadalom egészébe.

Hosszú távon olyan Magyarországon szeretnénk élni, ahol a társadalom tagjai elfogadóak, az ország a kisebbségeiből erőt merítenek, és büszkék a sokszínűségre. Mert ahogy István király intelmeiben is olvashatjuk: az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő. Mert az olyan ország, amelynek tagjai nyitottak és kíváncsiak egymásra, képesek kezelni konfliktusaikat, megtapasztalhatják ennek gazdasági és társadalmi előnyeit is. A változás mindannyiunk érdeke!

E cél eléréséhez fontosnak tartjuk a párbeszédet és az együttműködést mind a többség és a zsidóság, mind pedig a zsidóság és a többi kisebbség között. Mert fel kell végre ismernünk, a társadalom tagjai csak együtt lesznek képesek változást elérni. Mert fel kell végre ismernünk, hogy bizonyos helyzetekben a társadalom minden tagja egy-egy kisebbséghez tartozik.

Ismerjük meg egymás kultúráját! Nézzük meg, mi az, ami speciálissá tesz minket a többiekhez képest, és melyek a közös értékeink! Csak így tudunk együttműködni egy befogadóbb, nyitottabb, gazdagabb, toleránsabb és így boldogabb társadalom kialakítása érdekében.

Ezért szeretnénk minél szélesebb körű együttműködéseket kialakítani az országban élő vagy határon túli nemzetiségekkel, kisebbségekkel - nemre, színre, vallásra, származásra való tekintet nélkül. És szeretnénk, ha tagszervezeteink minél több lehetőséget kapnának a kapcsolatteremtésre, önmaguk megmutatására, a másik megismerésére és a közös cselekvésre. Ennek érdekében működtetjük mind a Kibic Szövetséget, mind pedig a
www.akibic.hu portált.

Építsük együtt a bizalmat, építsük együtt a párbeszédet!Alapértékeink

Átláthatóság Működésünk minden aspektusa nyilvános és elérhető, és az egymás közötti kommunikáció nyitott és egyenes.

Partnerség Mindenkit türelmesen végighallgatunk, végig, azaz végig, empatikusan és a közös megoldás kialakítására koncentrálva reflektálunk.

Támogató A pozitív dolgokból kiindulva segítjük a fejlődést.

Modernség Új utakat és megközelítési módokat keresünk és használunk fel.

Nyitottság Bármilyen területen működő zsidó szervezet csatlakozhat hozzánk.

 

Tagjaink

Bálint Ház

Izraeli Kulturális Intézet

Az Élet Menete Alapítvány

Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség

MAZS Alapítvány

Gólem Színház

Maccabi VAC

Centropa Alapítvány

Bét Orim Reform Zsidó Közösség

Hanoar Hacioni

Hasomer Hacair

Haver Alapítvány

Holokauszt Emlékközpont

Klezmerész Kulturális Egyesület

Judafest

Lauder Javne Iskola

Limmud Magyarország

Magyar Zsidó Kulturális Egyesület

MAZSIHISZ Ifjúsági Csoport

Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola