//
Szerző:  MTI  Készült: 2017 jún. 26, hétfő

Az ultraortodox vallásos pártok nyomására az izraeli kormány vasárnapi ülésén befagyasztotta korábbi tervét, hogy a vallási reformirányzatok követelésére koedukált imádkozószakaszt hozzon létre a Siratófalnál. Az ultraortodoxok a betérést is kisajátították meguknak.

A liberális reformmozgalom vezetője, Gilad Kariv rabbi szégyenteljesnek és szerencsétlennek, valamint Izrael és a zsidó nép érdekeivel ellentétesnek nevezte a lépést. David Lau askenázi főrabbi ezzel szemben alapvetően hibásnak minősítette a Siratófal megosztásának tavaly januárban elfogadott elképzelését.Az ultraortodoxok egy másik győzelmet is elkönyvelhettek vasárnap, amikor a kneszet plénuma megszavazta a betérési törvényt, amely szerint csakis az ortodox rabbinátus intézheti a zsidó vallásba betérés ügyeit Izraelben.

A koedukált Siratófal-szakasz kialakításának befagyasztása ellen szólalt fel Avigdor Liberman védelmi miniszter és Juval Steinic energiaügyi és hírszerzési miniszter is, mert szerintük ezzel elidegenítik a külföldön élő zsidó diaszpórát, és megosztják az Izraelben élő zsidókat.

A határozat szemben áll a helyi és az amerikai zsidó reform- és konzervatív mozgalmaknak tett izraeli ígéretekkel, de Benjámin Netanjahu miniszterelnök a kormánykoalíciójában részt vevő ultraortodox pártok követelésére mégis a visszalépés mellett döntött.

Az Izraelben vallási monopóliummal rendelkező ultraortodoxok ugyanis nem tekintik a judaizmus legitim képviselőinek a másféle zsidó vallási irányzatokat, és ellenzik a férfiak és nők közös helyen történő imádkozását.

Tavaly januárban az izraeli kormány megszavazta, hogy a zsidóság legszentebb helyénél, az ókori zsidó szentélynek helyet adó mesterséges terasz nyugati támfalánál, vagyis a Siratófalnál egy külön részt alakítsanak ki, ahol a nem ultraortodoxok saját szabályaik szerint imádkozhatnak.

Az egyezség egy három éve tartó tárgyalássorozat eredménye volt, de az Izraelben vallási egyeduralmat gyakorló ultraortodox irányzat – amely az askenázi európai zsidókat és a szefárd vagy keleti zsidókat tömörítő két pártja révén is részt vesz a kormánykoalícióban – nyomást gyakorolt Netanjahura, aki azóta sem hozta létre a megígért külön falrészt a vallási reformmozgalmaknak.

Ezek a nem ultraortodox irányzatok ma már az amerikai zsidók többségét képviselik, és elidegenítésük súlyos politikai, gazdasági és diplomáciai károkat okozhat Izraelnek.

A Siratófal asszonyai: küzdelem a szabad vallásgyakorlásért - aKibic.hu Zsidó Közösségi Portál

Egy zsidó feministákból álló szervezet tagjai úgy gondolják, hogy nőként is joguk van ugyanúgy imádkozni a Siratófalnál, mint a férfiaknak. Ezt viszont az ortodoxok nem nézik jó szemmel, és mindent megtesznek ez ellen. Meglepően nyugodt körülmények között ünnepelhette megalapításának huszonötödik évfordulóját a Siratófal asszonyai elnevezésű szervezet.

tamogass

Szólj hozzá! Oszd meg!

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az aKibic.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kibicek
Ezeket láttad már?
« Február 2018 »
H K Sz Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28